Platform Zelfstandige Ondernemers
De vereniging voor ondernemende zzp'ers

28-05-2017

De vereniging sterft, lang leve het vereniging

De trend – organiseren rond het individu
Een veel voorkomende klacht is dat de individualisering in de maatschappij maakt dat we verder van elkaar zijn komen te staan. Geen behoefte meer zouden hebben aan groepsbinding. Ik deel dat standpunt niet. De technologische ontwikkeling heeft in de jaren negentig richting gegeven aan de manier waarop ons sociaal proces zich anders moest gaan organiseren.we leven nu met de mogelijkheid om voor ieder individu een unieke identificatie ten opzichte van de omgeving te maken. Dit maakt dat mensen zich ook preciezer willen onderscheiden en dat ze, als ze onderdeel willen zijn van een bredere groep, ook kritischer zijn in de manier waarop ze vertegenwoordigd worden.

Bestuur en sturing bij vernieuwing – aanscherpen meerwaarde door leden zelf
Juist waar bestuurders er een sport van maken het beeld van de ‘besturende’ vereniging los te laten, gebeurt er iets anders. Juist daar waar de interactie met en vanuit leden centraal staat, ontstaan andere eigentijdsere dynamieken. Dat vraagt om inzien waar oude riten hun functie hebben verloren en veel belangrijker nog: het nieuwe maatschappelijk experiment aangaan. Niet 100% succes gegarandeerd maar wel 100% eigentijds willen zijn. Dat maakt een bestuur kwetsbaar. De aanscherping op het contract met de leden is echter wezenlijk en essentieel als basis voor nieuw succes. Zo wordt in de interactie immers de gewenste toegevoegde waarde helder. Nieuwe werkvormen zijn er te over, echter, deze ook durven inzetten met kans op falen past niet bij de klassieke vergader- en notulencultuur. En nog moet dat gebeuren en het kan.

De zzp’er en het verenigen? Onhandige combinatie opweg naar interafhankelijkheid?
Zo vaak wordt dan de vraag gesteld of zzp’ers wel passen bij het verenigingsconcept van 2020. Mijn ervaring is dat zij juist een gids kunnen zijn in het aanscherpen van de ledenrelatie. Bijvoorbeeld door het stellen van beroepseisen aan professionals. Daar zie ik zzp'ers verder in gaan dan hun omgeving. Was het zo dat de zzp'er tot enkele jaren terug nog een (soms onprettig) mate van anarchisme en, met een knipoog, een ietswat contraproductieve autoriteitsgevoeligheid etaleerde, nu zie ik op brede schaal een andere nuance. Er zitten veel professionals bij die mooie mix vertegenwoordigen van een hoge mate van zelfbewustzijn, gecombineerd met het besef dat 'alleen' te weinig is.

Download hier het volledige artikel

Terug naar het overzicht

Tweeten Aanraden +1 Share

Design: Niels Craens · Realisatie: Kingsquare · Disclaimer