Platform Zelfstandige Ondernemers
De vereniging voor ondernemende zzp'ers

03-05-2017

Mensen gratis voor je laten werken is onbetamelijk

In de media is de nodige ophef ontstaan over de eis van sommige werkgevers om zelfstandigen de eerste paar weken gratis te laten werken. Als inwerkperiode voor een opdracht.

PZO Voorzitter Denis Maessen zegt hier het volgende over: 
“Mensen gratis voor je laten werken is onbetamelijk. Als je met iemand een werkrelatie wil aangaan, maar als je twijfelt over zijn of haar niveau kan je beter spreken over een mogelijke tijdige aanpassing van het tarief. Goed opdrachtgeverschap betekent maatschappelijk acceptabele tarieven. Het is zorgwekkend dat met name overheden als boegbeeld van de maatschappij marktleider zijn in lage tarieven en trachten koopjes op te halen als het gaat om arbeid.

Intermediairs vervullen hierin een belangrijke rol. Zij moeten tussen de partijen blijven staan met de nadruk op inter. Er zijn helaas enkele voorbeelden waarin partijen op dit punt toegeven aan de voorwaarden van de opdrachtgever. Dit tijdelijke voordeel gaat ten koste van de zzp'er. Daar moet die branche zich verre van houden. Internationaal is dit ook een actueel thema, in de VS is recentelijk wetgeving van kracht geworden die gratis laten werken aanpakt met strafbaarstelling.” 

EenVandaag besteedt in de uitzending van 3 mei aandacht aan dit thema. 

Terug naar het overzicht

Tweeten Aanraden +1 Share

Design: Niels Craens · Realisatie: Kingsquare · Disclaimer