Platform Zelfstandige Ondernemers
De vereniging voor ondernemende zzp'ers

31-01-2017

Minimum tarief helpt ondernemerschap om zeep

Het tarief van de zzp’er is een bron van continue discussie. Zzp’ers krijgen volgens de één te weinig, volgens de ander te veel. 
Het tarief speelt in de kwestie rond de Wet DBA, maar ook bij de vraagstukken over arbeidsongeschiktheid en pensioen. 
Er zijn partijen die vinden dat er een minimum tarief moet worden vastgesteld, het liefst vastgelegd in een CAO. De gedachte is dat zzp-ers met een minimum tarief geld opzij kunnen zetten voor inkomensvoorzieningen, zoals arbeidsongeschiktheid en pensioen. Wij vinden dat een minimum tarief een goed, eerlijk tarief in de weg staat. 
 

Minimum tarief verstoort marktwerking

PZO staat voor zelfstandige ondernemers. Een onderneming is “een op winst gerichte organisatie die bereid is de risico’s van haar activiteiten te aanvaarden”. De prijs van het product van de zelfstandig ondernemer is een essentieel mechanisme om dit product te vermarkten. De kostprijs is de basis. Het uiteindelijke tarief hangt o.a. af van de doelgroep, toegevoegde waarde, kortingen en opslagen. Als je aan dit essentiële marktmechanisme komt dan help je het ondernemerschap om zeep. Het fenomeen vraag en aanbod werkt dan niet meer. Klanten zullen namelijk nooit meer willen betalen dan deze minimumprijs.

 

 

Standpunt PZO: goed en eerlijk tarief

Wij vinden het belangrijk dat zelfstandig ondernemers in staat zijn om een goed tarief te rekenen, waarbij ze rekening houden met hun kosten. Kosten zoals opleidingen, verzekeringen en een pensioenvoorziening. Met een goed, eerlijk tarief kan de zzp-er een buffer opbouwen voor periodes waarin er minder werk is. Wij vinden het belangrijker dat zelfstandig ondernemers dit berekende tarief ook echt in rekening kunnen brengen en niet door partijen het vel over de oren wordt gehaald. Dit is waar PZO zich hard voor maakt. 

 

Wat vind jij van vaste tarieven? 

PZO vindt het belangrijk om reacties/opmerkingen van haar leden te horen. Laat je reactie achter op de site, onder 'laat je horen' of mail naar: secretariaat@pzo.nl 

Hier kun je je uurtarief berekenen. 

Terug naar het overzicht

Tweeten Aanraden +1 Share

Design: Niels Craens · Realisatie: Kingsquare · Disclaimer