Platform Zelfstandige Ondernemers
De vereniging voor ondernemende zzp'ers

20-03-2018

Onbereikbaar door een stroomstoring, wat nu?

PANIEK! Je werkt thuis, maar door een stroomstoring ben je per mail en telefonisch niet bereikbaar. Uit onderzoek van Agentschap Telecom blijkt dat Nederlandse huishoudens onvoldoende zijn voorbereid op een stroomstoring. De samenleving is zich nauwelijks bewust van de effecten van uitval, terwijl die afhankelijkheid de afgelopen jaren is toegenomen. Nederlanders vinden het niet nodig diensten of apparatuur aan te schaffen om telecomdiensten te kunnen blijven gebruiken bij een stroomstoring.

Eens per jaar hebben ongeveer 350.000 huishoudens langer dan twee uur geen elektriciteit. Televisie, vaste telefonie, internettoegang vallen dan uit. Bij een langdurige uitval kun je zelfs je mobiel niet meer gebruiken. Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van de kans op uitval van telecommunicatie en de consequenties hiervan. Terwijl de gevolgen hinderlijk en zelfs ernstig kunnen zijn. Dit geldt natuurlijk voor huishoudens, maar zeker ook voor bedrijven aan huis. Uitval van telecommunicatie kan de continuïteit van je bedrijf belemmeren. Het opladen van mobiele telefoons is niet mogelijk en administratiesystemen, betalingsverkeer en beveiligingssystemen kunnen uitvallen.

Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland, ondervond dat bedrijven aan huis te weinig rekening houden met de gevolgen van de uitval van telecommunicatie. Onlangs zat hij lange tijd zonder stroom. “Omdat de storing meer dan vier uur duurde had ik recht op een schadevergoeding. Toen ik de brief kreeg moest ik wel even lachen. Het bedrag was symbolisch als je het vergelijkt met de verloren omzet van een adviseur die thuiswerkt”. Oplossingen liggen voor het oprapen. Dat bleek ook de ervaring te zijn van Margreet Drijvers, directeur van de Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), “Toen ik in Sofia woonde werden we regelmatig geconfronteerd met uitval van het lichtnet. Daar leer je mee omgaan. Onze computers waren aangesloten op een UPS, een soort noodstroomvoorziening. Dan kan je gewoon doorwerken.”

Samen met PZO en ZZP Nederland heeft Agentschap Telecom een dynamische pdf ontwikkeld waarin adviezen staan voor bedrijven aan huis. De pdf geeft inzicht in de consequenties van stroomuitval en bevat adviezen en mogelijke oplossingen. Meer informatie over het onderzoek en over de gevolgen van stroomstoring op telecommunicatie is te vinden op de website van Agentschap Telecom.

 

Terug naar het overzicht

Tweeten Aanraden +1 Share

Design: Niels Craens · Realisatie: Kingsquare · Disclaimer